Over woorden

Ik heb van woorden mijn werk gemaakt. Nadat ik als historisch taalkundige afstudeerde, werkte ik als woordenboekmaker aan het Instituut voor de Nederlandse Taal en bij Van Dale Uitgevers. Daar schreef ik onder meer mee aan de Dikke van Dale. Sinds 2005 ben ik eigenaar van tekstbureau de Taalwerkplaats. Naast mijn werk voor zakelijke opdrachtgevers — onder meer als ghostwriter — schrijf ik boeken over taal, van het veelgeprezen Handboek voor de redacteur tot het infame Woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands, waarvoor ik de Kruyskampprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde ontving. En als er nog wat tijd overblijft, vind ik het leuk om verhalen te schrijven. Een aantal daarvan vind je op deze website. Ook de foto's op deze site zijn van mij.

Over muziek

Als ik schrijf, heb ik vaak stilte nodig, maar soms helpt muziek me juist op weg. Het heeft allebei te maken met de eigenschap dat muziek rechtstreeks binnenkomt en emoties oproept. Dat kan afleiden en inspireren. Hoe dan ook kan ik me geen leven voorstellen zonder muziek om naar te luisteren en muziek om zelf te maken. Zingen is voor mij minstens zo noodzakelijk als schrijven. Dat doe ik met veel plezier als sopraan in het Leids Kamerkoor, het William Byrd Vocaal Ensemble en diverse projectkoren, waaronder het Midsummer Ensemble. Samen veelkleurige muziek maken met niets dan de menselijke stem heeft voor mij iets magisch. Maar af en toe een uitstapje naar het grote werk met orkest geeft ook een kick.

Zin om een keer te komen luisteren? Volg me op Mastodon voor concertdata en kijk bij Nieuws voor informatie over komende concerten.